Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dywagacje o poprawnej pracy CB z niżeszj półki
Autor Wiadomość
Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-01-19, 20:30    Dywagacje o poprawnej pracy CB z niżeszj półki

Z racji tego, że temat o podłączeniu zasilania do CB zbiegł troszkę ze ścieżki postanowiłem wydzielić część postów nie mających związku z zasilaniem. Dalszą dywagację na temat pracy tanich urządzeń CB można kontynuować w tym temacie.

Goalkeper

uniden 520 jak nadaje to siedzi na trzech kanalach :D
podziekuje.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-01-19, 20:42    

Jak się nie ma pieniędzy na fachowca, który to skoryguje to się ma siejącego unidena. Jeżeli wiesz już o taki fakcie, że Twój Ubot sieje to co stoi na przeszkodzie przejść na kanały, które są nie używane w ogóle ? Chociażby 16 i masz bariere na 14 i 17, że nikt nie będzie marudził. Poza tym (ja takiego problemu nie mam, przynajmniej nikt mi jeszcze uwagi nie zwerócił, to wolę mieć siejące radio po bokach niż szumofon przy użyciu, którego nic się nie dowiem bo albo nie dolecę bo będzie jeden wielki bełkot kiedy zapytam, albo radio tak wytnie, że nie uzyskam żadnej informacji. Nie wiem czy miałeś przyjemność słyszeć na radiu jak się kozaczki z radyjkami marketowymi bujają i nie dość, lecą max na 500 metrów to setki razy pytają jak mnie słychać sprawdzam radio w dodatku siejąc na sąsiednich kanałach bardziej niż uniden.

http://bagaznikidoauta.pl/

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-01-19, 21:24    

Goli, w zasadzie to masz racje... Tylko dlaczego Uniden 510 i 520 zostaly zabronione do sprzedazy w PL przez UOKiK ? :)
A jak mam kupowac radio ktore nie trzyma czestotliwosci i probowac je "ulepszac" (a nie wiem czy da sie to zrobic) bo nie trzymaja czestotliwosci, to lepiej dolozyc i kupic cos lepszego.
W latach 90 uzywalem na bazie radia Uniden HR'a i to bylo cos. Mozna bylo nadawac z mocą 0,5W i bylo Cię słychać. A teraz jest szał jak ktoś ma więcej niż 4waty.
Miałem chwilę w aucie, ale jest za duze i sie nie sprawdza, a z band w mobilu raczej sie nie korzysta.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-19, 21:34    

Daroot napisał/a:
Tylko dlaczego Uniden 510 i 520 zostaly zabronione do sprzedazy w PL przez UOKiK ? :)

Jak byś orientował się w temacie to byś wiedział, że dlatego żeby zrobić monopol na Presidenta, Prezio był w plecy bo Uboty chodziły po niższej o połowę cenie :) Radia te same bo to Prezio jest kopią Unidena, a że Prezio na Europe robiony a Ubot na Stany to dlatego tak się stało z homologacją na niego. A odnośnie ulepszania to kwestia tylko dobrego dostrojenia z 5 w 0 czy odwrotnie. Jeżeli ubot jest źle przestrojony pod tym kątem to sieje.

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-01-19, 22:04    

nie znam się na elektronice, ale jest cos takiego jak selektywnosc i chocbys przestrajal milion razy jakies radio to i tak nie bedzie trzymac czestotliwosci - dlatego ze jest tanie.

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-01-19, 22:48    

Daroot napisał/a:
uniden 520 jak nadaje to siedzi na trzech kanalach :D
podziekuje.

Używam i jeszcze nikt się nie poskarżył. Myślę, że to obiegowa opinia w stylu "nie kupuj aut francuskich"
Należy również powiedzieć że bebechy z unidena siedzą w innym radyjku które ma homologację więc jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o szmal.
Można się zapytać dlaczego uniden był OK przez wiele lat i nagle przestał ??.
Ostatnio zmieniony przez Darek 2011-01-19, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-01-19, 23:19    

Darek, to nie tak. Kiedys nikt nie zwracał na to uwagi, w tej chwili jest taki nawał tego ludzi którzy używaja CB, że ludzie zaczęli zauważać takie rzeczy.
W sieci są dostępne różne testy radioodbiorników. Pamiętam swego czasu elektronik który przestrajał mi radia (handlowalem cb z francji i niemiec) pokazywal mi na oscyloskopie właśnie jak nie siedzi w danej częstotliwości takie radio. Wtedy to był akurat chyba johny presidenta.

To, że nikt Ci nie zwraca na to uwagi, nie znaczy ze nie siejesz po kanałach.

[ Dodano: 2011-01-19, 23:21 ]
Nie twierdze że uniden jest zły a president dobry.
Po prostu president jest bardziej znany w europie, a uniden to kawal historii w stanach.
Tyle ze te wszystkie tanie radia, są po prostu słabo zrobione - ekonomia.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-20, 08:44    

Daroot napisał/a:
Tyle ze te wszystkie tanie radia, są po prostu słabo zrobione - ekonomia.

Tanie radia to alan 101 i jego pochodne, cobry i inne. Uniden 520 dlatego jest tani bo ludzie, którzy nakupili po dziesiąt sztuk muszą się tego wyzbyć z racji tego, że "konkurencyjne" tanie radia by ich zabiły finansowo. Do tego przypomnę fakt, że U520 jeszcze jakieś 2 lata temu były w cenach Preziów. A to, że nie stoi w częstotliwości a jest na rynku to tylko i wyłącznie wina ministerstwa. Najpierw wprowadzają coś do obrotu ale jak za duża kapucha jest trzepana albo już się nachapali to się trzeba do czegoś przyczepić :) Zobacz na liście opublikowanej przez odpowiednie ministerstwo czy aby twoje żelazko czy odkurzacz nie są wycofane z użytku z racji wysyłania wyższych harmonicznych oddawanych do sieci i zakłócających i pracę :)

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-01-20, 13:09    

Goalkeper napisał/a:

Uniden 520 dlatego jest tani bo ludzie, którzy nakupili po dziesiąt sztuk muszą się tego wyzbyć z racji tego, że "konkurencyjne" tanie radia by ich zabiły finansowo.

Czyli dokładaja do interesu i dopłacają do każdego radia? No Goli, weź takich głupot nie wypisuj :)

Cytat:

Do tego przypomnę fakt, że U520 jeszcze jakieś 2 lata temu były w cenach Preziów.

NIgdy - zawsze uniden byl tanim radiem, średnio trzymał 70% ceny odpowiednika.

Cytat:

A to, że nie stoi w częstotliwości a jest na rynku to tylko i wyłącznie wina ministerstwa.

Nie, to jest nacisk użytkowników na cenę. A cena = jakość. [/quote]

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-20, 13:18    

Daroot napisał/a:
Czyli dokładaja do interesu i dopłacają do każdego radia? No Goli, weź takich głupot nie wypisuj :)

Nie dopłacają tylko mieli taką marże :) i ewentualnie delikatnie po kosztach idą. Sam mi powiedz czy głupotą by było wyzbyć się towaru, z który mógłbyś ze sobą do grobu zabrać bo klienci by nie kupili ?

Daroot napisał/a:
NIgdy - zawsze uniden byl tanim radiem, średnio trzymał 70% ceny odpowiednika.

Oczywiście mówisz o cenach z allegro to i owszem normalnie w sklepach, które trudnią się sprzedażą CB były po 455zł czyli tyle samo co Jasiek drugi. Poza tym pamiętaj na przyszłość, że odpowiednikiem jest UNIDEN :) Gdzieś na forum cb-radio.pl było zdjęcie presidenta z tabliczką znamionową na której widniało "made by Uniden".

Daroot napisał/a:
Nie, to jest nacisk użytkowników na cenę. A cena = jakość.

To, że nie trzymają częstotliwości nie znaczy, że są źle wykonane, sam potwierdziłeś, że nie znasz się na elektronice to się nie wypowiadaj nie mając pojęcia o tym, że unideny są tanie bo źle wykonane i nie trzymają częstotliwości. Jest tak dlatego, że radia te mają inny dławik (o którym możesz poczytać TUTAJ oczywiście jeżeli chcemy zrobić idealne "zera") do strojenia częstotliwości, którym nie do końca jesteś w stanie przestroić idealnie radio z systemu "piątek" na "zera" kręcąc tylko rdzeniem bez wymiany dławika na odpowiedni. To nie jest wada. Równie dobrze mógłbym powiedzieć o Twoim odtwarzaczu DVD, że pomimo tego, że kosztował np. 2000zł jest do niczego bo nie odtwarza płyt z filmami przeznaczonymi na rynek USA. Więc jak ma się jakość do ceny ? Chyba tak się ma, że mam gówno za kupę kasy a mogłem kupić coś tańszego.

Odpowiedz do tematu