Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2010-11-09, 22:37
nie wiem czy dobrze rozumiem, czyli można podłączyć elektryczny licznik? trzeba tylko podłączyć ten impulsator zamiast zwykłej linki?
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-11-09, 22:47
Predator, najprawdopodobniej będzie tak, że będzie trzeba wymienić cały komplet czyli kawałek linki wychodzącej do skrzyni i idącej do impulsatora a od niego już polecą kable, a żeby to przypiąć do zegarów będziesz musiał też zmienić zegary bo te, które masz są przystosowane tylko do linki. Ale może kolega Arek będzie się coś orientował w tej sferze
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-11-16, 13:04
Już mam informację odnośnie zmiany liczników, dzwoniłem do znajomych z ASO i uzyskałem odpowiedź, że można bez problemu podłączyć zegary na impulsator. Wszystko co się tym wiąże wygląda tak, że linka, która idzie od skrzyni biegów przechodzi przez ścianę grodziową komory silnika i wchodzi do wnętrza kabiny gdzie następnie jest podłączona do impulsatora zakończonego szarą trój pinową kostką/wtyczką. Kostka/wtyczka ta znajduje się gdzieś pod plastikami, po prawej stronie kolumny kierowniczej. Tak więc wystarczy zamontować sam licznik z odcinkiem przewodu i podpiąć go do tej szarej kostki.
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2010-11-16, 22:19
Dziękuję bardzo za pomoc, jak tylko zamontuję licznik to na pewno się odezwę czy działa, jak się licznik zachowuje, czy pokazuje prawidłowo... niestety nie jestem w stanie powiedzieć kiedy jestem w stanie to zrobić z braku czasu, tylko weekendy mam wolne, tak czy inaczej Dziękuję Bardzo Za Zainteresowanie Się Tematem
Wysłany: 2011-01-12, 17:31
I jak tam sytuacja się rozwinęła z tą linką ? Wymodziłeś coś ? Czy sprawa utknęła ?
Wysłany: 2011-01-12, 18:04
jak na razie udało mi się zmienić linkę i na razie na tym zostało ze względów że autkiem nie mogę się poruszać z powodu pompy, mam nadzieje że po naprawieniu zajmę się dalej licznikiem, miałem już zamówione u gościa licznik elektryczny wraz z impulsatorem i powiedział że także podłączy tylko muszę pojechać do niego, jak na razie licznik czeka aż do wymiany pompy
[ Dodano: 2011-04-04, 14:26 ]
a więc muszę ponowić temat, rozwalił mi się całkiem licznik i pora działać dalej, niestety zgubiłem kontakt do gościa który miał mi to załatwić i dlatego mam kilka pytań.
Znalazłem parę rzeczy na allegro i nie wiem które będą pasowały.
a tutaj drugi impulsator tylko że od skrzyni biegów bez linki, impulsator siedzi w łożu który się składa w skrzynię biegów, mam taki sam więc raczej by pasował tylko dalej problem z podłączeniem bo nie mam pojęcia gdzie i jak.
Pytanie który impulsator jest lepszy i który się nie zerwie i będzie działał poprawnie, no i oczywiście jak go podłączyć pod licznik?
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-04-04, 13:44
Na prośbę kolegi podbijam temat.
Co do ewentualnego zestawu elementów do podłączenia można kontaktować się z kolegami Krzyśkiem lub Pawłem. Powinni coś mieć z tych elementów.
Wysłany: 2011-04-04, 14:27
napiszę do nich czy posiadają takie rzeczy.
napisałem
"ta linka jest z impulsatorem? jest zakończona gniazdem niestety nie mam takiego wtyku w zegarach. " pomyłka, mam takie gniazdo w samochodzie, jak jest linka manualna to od tej linki są kable i na końcu jest takie samo złącze jak w tej lince z impulsatorem, nie mam pojęcia do czego służy ten kabel skoro mój licznik jest na linkę a mimo to jest podłączona ta kostka, może wystarczy wymienić na linkę z impulsatorem i podłączyć tą kostkę podpiąć licznik elektryczny i nic więcej?
co do części to skontaktuje się z nimi jednak chodzi mi o podłączenie tego impulsatora.
Safrane ph: Vel Satis
Rocznik: 2003
Pojemność: 2,2 dCi
Wersja wyposażenia: Privilege Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 24 Paź 2008 Posty: 196 Skąd: Chełm
Wysłany: 2011-04-04, 21:57
Predator napisał/a:
"ta linka jest z impulsatorem? jest zakończona gniazdem niestety nie mam takiego wtyku w zegarach. " pomyłka, mam takie gniazdo w samochodzie, jak jest linka manualna to od tej linki są kable i na końcu jest takie samo złącze jak w tej lince z impulsatorem, nie mam pojęcia do czego służy ten kabel skoro mój licznik jest na linkę a mimo to jest podłączona ta kostka, może wystarczy wymienić na linkę z impulsatorem i podłączyć tą kostkę podpiąć licznik elektryczny i nic więcej?
jeśli masz licznik analogowy a chcesz wyswietlacz to się nie bardzo da, już próbowałem taki zaadoptować do swojej byłej safranki bynajmniej sama linka z impulsatorem i nowy cyfrowy licznik nie zdają egzamnu a co do części PW
Pozdrawiam
_________________ Były:
Renault Safrane ph2, 1997r. 2.0B+G,
Renault Safrane ph1, 1995r, 2.0B+G,
Opel Vectra, 1.6 1991r, B+G,
Peugeot 309, 1.9d 1992r,
Fiat 126p, 1991
Wartburg 353, 1988r,
Wysłany: 2011-09-07, 18:56
Postanowiłem odświeżyć temat, żeby nie robić nowego, problem polega na tym że znowu urwała mi się linka, mam już dość tego i zamierzam zmienić w tym miesiącu na licznik elektryczny i tu pytanie kto ma Licznik z kablami i impulsatorem do sprzedania? Może ktoś ma rozwaloną Safrankę i chce sprzedać, licznik z prędkościomierzem do 260KM/h dobrze gdyby nie miał okienka od komputera i tak będzie ono nie używane, zależy mi żeby licznik był w bardzo dobrym stanie, do tego impulsator może być na lince lub bez, wychodzący od razu ze skrzyni, no i oczywiście okablowanie. Jeśli ktoś chce sprzedać proszę o kontakt na pewno się dogadamy
[ Dodano: 2011-10-23, 16:54 ]
Temat do zamknięcia licznik został wymieniony i podłączony.