Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Dyskusja - Jaki akumulator zastosować ?
Autor Wiadomość
krzanu 

Safrane ph: II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.2 dT 12V
Wersja wyposażenia: Camargue
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-12-02, 23:26    

U siebie mam 100Ah i 900a, jeżdżę na krótkich odcinkach i nie ładuje go prostownikiem a mocy mu nie brakuje... nie znam się jka to jest z ładowaniem aku a jego pojemnością... ale skoro jeden ma większą pojemność (czyli zapas mocy) to chyba nie oznacza, że auto więcej pradu z niego pobiera niż miało by to miejsce w przypadku mniejszego... czyli reasumując ubytek w prądzie jest ten sam,czyli o tą samą wartość musi się podładować..
Jedynie przy rozruchu ten o większym amperażu więcej prądu chyba pobierze, ale elektryka pokładowa już bez zmian... jak się mylę to mnie poprawcie

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-12-03, 09:46    

Owszem nie mylisz się, ale zakładasz, że warunki eksploatacji akumulatora są idealne, a to raczej niemożliwe. Prąd jest zużywany nawet jeśli auto stoi (alarm, otwieranie drzwi, drobne wady układu elektrycznego itp.) Jeśli tak jest to mniejszy akumulator ma większe szanse być naładowany w 100%. Weź dwa akumulatory rozładowane do połowy, jeden 50Ah, a drugi 100Ah. Jeżeli po godzinie jeżdżenia ten mniejszy naładuje się do pełna to ten większy wciąż będzie niedoładowany, a to powoduje zasiarczenie i szybszy zgon aku. Oczywiście zaraz ktoś napisze, że potrzeba więcej czasu na rozładowanie tego większego ale tu chodzi tylko o przykład.
Ostatnio zmieniony przez Darek 2011-12-03, 09:47, w całości zmieniany 2 razy  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-12-03, 09:50    

Wytłumaczę może o co kaman teoretycznie.

Jeżeli aku mamy 100Ah(100%) i wsadzimy do niego 140Ah(140%) a nasz alternator jest w stanie niewiele ponad 100Ah doładować to po kilkunastu razach odpalania z aku 140Ah część jego pojemności będzie nie naładowana co przyczynia się do zasiarczania płyt w celach, a dłuższa eksploatacja przy takich płytach przyczynia się do częściowego "obumarcia" owej płyty. Przy aku 140Ah jeżeli zejdziemy poniżej 100Ah jego pojemności to będzie on doładowywany do takiego samego poziomu jaki ma akumulator przewidziany przez producenta a pozostałe 40% będzie bezużyteczne. Dalsze niedoładowywanie naszego aku będzie stopniowo przyczyniać się do zmniejszania pojemności i zdolności naszego akumulatora i napięcie 12,4 będzie się utrzymywać ale zdolność rozruchowa i długość pracy (żarówka pobierająca 1A będzie świecić przy akumulatorze 100Ah przez 100 godzin) na akumulatorze będzie się zmniejszać. Proponuję zbadać Wasze większe akumulatory i sprawdzić jaką mają zdolność rozruchową w porównaniu z nominalną podaną jego obudowie :) Mój stary akumulator już z racji wieku miał tylko 274Ah z 680 nominalnych a napięcie było ok. Czyli z taką zdolnością jakiegoś matiza może bym odpalił. Jaśniej może Wazzabi opisze bo on się uczył a ja tylko jeździłem na uczelnię :rotfl:

[ Dodano: 2011-12-03, 09:53 ]
Widzę Darek mnie wyprzedził, ale dodał dość ważną kwestię odnośnie czasu rozładowania większego aku. Trzeba wziąć pod uwagę to, że aku najbardziej rozładowuje się przy rozruchu silnika (nie pamiętam jaki procent dokładnie) dlatego przeważnie zimą najlepiej jest po krótkich dystansach zostawić silnik odpalony na kilka minut w celu częściowego podładowania aku.

http://bagaznikidoauta.pl/

Criss 
Klubowicz
wredny Mod

Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: prawie jak INITIALE
Wysłany: 2011-12-03, 11:59    

tym samym dyskusja na temat akumulatora wyczerpala sie. Mimo,ze jest hyde park to nazwa watku brzmi "co dzis zrobilem przy safrane" wiec prosze trzymac sie tego tematu. Kolejne posty niezawiazane z tematem bede usuwal

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-12-25, 22:38    

a więc już minęło parę dni od zakupu akumulatora, i...
aku kręci cały czas aż miło, ani razu nie ładowałem go, rano jak odpalę safi, to wlączam ogrzewanie szyby przód, ogrzewanie lusterek i szyby tylnej no i ogrzewanie dup.k.
nie zauwazyłem braku prądu i wbrew tutejszym opiniom nie żałuję, że go kupiłem :hyhy:
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2011-12-25, 22:38, w całości zmieniany 1 raz  

szymon503 
Pisarz

Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2011-12-26, 12:43    

Niestety myślałem, że tę zimę jeszcze przejeżdżę ale niestety aku nie trzyma już tak jak powinien. Naładuję go kilka dni pojeżdżę i kicha. Zresztą nawet podczas ładowania po krótkim czasie zaczyna gazować, a więc nie ma już pojemności. I tutaj mam pytanie jaki akumulator kupić, myślałem o Boschu Silver S4 bo to dla mnie jedyna słuszna firma, która robi naprawdę dobre akumulatory. Tylko teraz jaka pojemność, fabrycznie ma być chyba 74Ah, dodam że jeżdżę na krótkich trasach i moja Safranka nie jest jakoś bardzo bogato wyposażona. Jaką pojemność polecacie i czy Bosch S4 czy warto zainwestować w S5, chociaż tak jak mówię nie jest to samochód nowy i nie ma jakiegoś bardzo bogatego wyposażenia, żeby była konieczność stosowania S5. Pomimo, że już praktycznie wiem jaki aku kupić to bardzo chętnie posłucham Waszych sugestii na temat modelu, pojemności i firmy, być może znacie jakieś inne dobre firmy. Proszę o wszelkie opinie na ten temat. Moja Safrana to 2.2dT., wcześniej miałem EXIDE 88Ah czyli CENTRA i wg mnie szału nie ma ale aku był zbyt duży i nie doładowywało go, z powodu jazdy na krótkich trasach. ZAP odpada na starcie bo miałem taki w innych samochodach i wg mnie to szajs.

Poniżej linki do AKU Boscha:

S4
http://allegro.pl/akumula...2013647357.html

S5
http://allegro.pl/akumula...1997826610.html

chocapic 
Pisarz

Safrane ph: phase I x 2
Rocznik: 1996 i 95
Pojemność: 2.5 x 2
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B548
Wysłany: 2011-12-26, 19:38    

Ja w innych autkach zawsze miałem Boscha i chwalę. W hondzie wytrzymał 4,5roku. Akurat w safrance mam jakiś tam nie markowy i już ledwo a ma 1,5 roku :zdegustowany:

arek 
Administrator
dozorca ;)

Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-12-26, 20:14    

S4 74Ah mam u siebie już 1.5 roku - auto jeździ głównie w mieście i tez dość bogate wyposażenie - jak na razie bez problemów.

szymon503 
Pisarz

Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2011-12-26, 20:30    

Aha rozumiem, hmm nie wiem czy nie dołożyć tych 20zł i nie wziąć tego S5, w sumie ma on 750A prąd rozruchu, a ten S4 680A, a w 2.2dT prąd rozruchu ma kluczowe znaczenie. W benzyniaku taka różnica nie odgrywa tak znaczącej roli jak w Dieslu, Diesel potrzebuje kopa żeby go przełamać.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-12-26, 21:36    

Ja do benzyniaka wziąłem S5. Bierz droższy, różnica w cenie praktycznie żadna, a ten amperarz z powietrza się nie bierze.

Odpowiedz do tematu