Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2,1dT
Wersja wyposażenia: RN
Typ silnika: J8S?
Wysłany: 2012-02-11, 18:27
W takim razie zrobię to w przyszłym tygodniu.
[ Dodano: 2012-02-22, 12:12 ]
Właśnie wymieniłem świece. Niestety nic to nie pomogło. Nadal po odpaleniu na zimno nie łapie obrotów i zanim do nich dojdzie mijają z 2 minuty. Co może byc przyczyną?
[ Dodano: 2012-02-22, 14:48 ]
Chyba fałszywy alarm, żeby ułatwic dostęp do świec wykręcone zostały 2 przewody wtryskowe i były nie dokręcone.
A tak śmiesznie wygląda teraz nowy filtr paliwa od np. Golfa za 25zł. Przewody wodne zostały połączone gdyż filtr nie ma podgrzewania.
<a href=http://zapodaj.net/e4b10a9678a7.jpg.html>DSC04693.JPG</a>
[ Dodano: 2012-02-25, 14:44 ]
Niestety cały czas występuje problem przy rozruchu silnika na zimno. Tak jakby ciągle się zapowietrzał. Po rozruchu ma ok 500obrotów i powoli rośnie do normalnych 900-1000 (rozgrzany). Na ciepło nie ma tego problemu. W związku z tym odwiedziłem mechanika. Stwierdził, że filtr paliwa jaki mam absolutnie się nie nadaje i trzeba założyć oryginalny z pompką oraz wymienić przewody paliwowe gdyż stwierdził, że są za cienkie i kazał uszczelnić pompę wtryskową (trochę nieszczelna). Za uszczelnienie pompy 120zł.
Tylko teraz:
- jakiej grubości są oryginalne przewody paliwowe w 2,1dt?? Może posiadacz takiego auta by odpowiedział? Czy na całej długości jest taka sama grubość przewodów???
- skąd dostać oryginalny filtr z pompką? Na allegro zlokalizowałem ale aż za 150zł wątpliwej jakości.
Proszę o odpowiedź. Dzięki.
Najpierw uszczelnij pompę.U mnie jak jak kapało paliwo to też miał na zimno bardzo niskie obroty.A mechanikowi powiedz żeby swój przewód wymienił bo widać ma kompleksy co do zbyt cienkiego
Obudowy filtra szukać chyba tylko używanego bo jak masz lichą ropę to Ci parafinę w zimę rozpuści w filtrze a zanim rozpuści pompką podpompujesz i jedziesz dalej.